این کتابخانه کانون روستایی هم‌سن انقلاب است
اين کتابخانه کانون روستايي هم‌سن انقلاب است
برگزیده جشنواره روستای دوستدار کتاب؛

این کتابخانه کانون روستایی هم‌سن انقلاب است

کتابخانه کانون فرهنگي‌هنري حضرت قائم(عج) در روستاي جلال‌آباد اصفهان با ابتکارات و فعاليت‌هاي متنوع از روستاهاي دوستدار کتاب است؛ کتابخانه‌اي که اگرچه موسسان آن شهيد شدند اما راه‌شان در نهضت کتابخواني ادامه دارد.
شناسه خبر : 65603 تاریخ انتشار : ۲۸ آبان ۱۴۰۳ زمان انتشار : ۰۹:۳۴

به گزارش روابط عمومی ستاد هماهنگی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد از استان اصفهان، کتابخانه حضرت قائم‌(عج) روستای جلال آباد به همت چند تن از جوانان روستا  در سال ۱۳۵۷ در مسجد تاسیس شد که چند نفر از آن جوانان از جمله علیرضا نقی و محسن کافی موسوی به فیض شهادت رسیدند و این کتابخانه هنوز فعال است. برخی کتاب های این کتابخانه، نفیس و قدیمی و اهدایی هستند که دستخط همان جوانان موسس کتابخانه اولیه که به فیض شهادت رسیدند در صفحات اول این کتاب‌ها وجود دارد. اینها بخشی از داستان یک روستای دوستدار کتاب است.

از دهه‌چهلی‌ها تا دهه نودی‌ها؛مشتری پروپاقرص یک کتابخانه مسجدی

«جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب» برنامه‌ای است که هر سال با محوریت معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری مجموعه‌ای از دستگاه‌های دولتی و غیردولتی اجرا می‌شود. بر این اساس هر سال ده روستا یا آبادی عشایری به عنوان روستاها و عشایر دوستدار کتاب معرفی می‌شوند. برای شرکت در این جشنواره، روستاها باید ضمن معرفی ویژگی‌های خاص فرهنگی و اجتماعی روستا، مجموعه فعالیت‌ها، طرح‌ها و برنامه‌های اجرایی خود را برای تقویت زیرساخت‌های کتاب‌خوانی و ترویج عمومی کتاب در روستا معرفی کنند.

هدف این جشنواره حمایت از اقدام‌های انجام‌شده در روستاها و پشتیبانی از پیشنهادهای ابتکاری در حوزه کتاب و کتاب‌خوانی در روستاها، و معرفی فعالیت‌های فرهنگی و ترویجی مرتبط با کتاب‌خوانی است که با مشارکت مردم و دستگاه‌های فعال در روستا انجام شده یا اجرای آن برای سال آینده پیش‌بینی شده است. تلاش برای تأمین بودجه‌های لازم برای گسترش فعالیت‌های مربوط به کتاب و کتاب‌خوانی در روستاها و توجه دادن مردم و نهادهای روستایی به اهمیت کتاب و فرهنگی‌تر شدن فضای روستاها و نیز پر کردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان روستایی با کتاب از دیگر اهداف این جشنواره است.

از دهه‌چهلی‌ها تا دهه نودی‌ها؛مشتری پروپاقرص یک کتابخانه مسجدی

روستای جلال‌آباد نجف‌آباد برگزیده دهمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب

با برگزاری دهمین جشنواره روستاها و عشایر دوستدار کتاب، روستای جلال‌آباد شهرستان نجف‌آباد نیز جزو برگزیدگان بخش روستایی شد.

فعالیت‌های کتابخانه کانون فرهنگی‌هنری حضرت قائم(عج) به مدیریت فاطمه ابراهیمی باعث برگزیده شدن این روستا در این دوره از جشنواره شده است. کتابخانه حضرت قائم(عج)، کتابخانه‌ای مردم‌نهاد بوده که هم‌زمان با تأسیس این کانون در سال ۱۳۵۷ کار خود را آغاز کرده و اکنون نیز در ساختمانی جدا از کانون، پذیرای کتاب‌دوستان جلال‌آباد است.

کتابخانه حضرت قائم(عج) با در اختیار داشتن ۴۵۰۰ جلد کتاب، در سال جاری موفق به عضوگیری ۵۸۷ نفر شده است؛ این در حالی است که از سال ۱۳۶۲ تا سال گذشته تنها ۶۰۰ نفر عضو این کتابخانه شده‌اند. مهاجرت معکوس از شهر به روستا و قرارگیری کتابخانه در مجاورت کانون فرهنگی هنری مسجد و برگزاری برنامه‌های جذاب در کانون و جذب افراد به کتابخانه از دلایل این عضوگیری چشمگیر در سال ۱۴۰۳ است.

از دهه‌چهلی‌ها تا دهه نودی‌ها؛مشتری پروپاقرص یک کتابخانه مسجدی

دستخط موسسان شهید کتابخانه 

فاطمه ابراهیمی، مدیر کتابخانه کانون فرهنگی‌هنری حضرت قائم(عج) جلال آباد، اظهار داشت: کتابخانه حضرت قائم‌ روستای جلال آباد به همت چند تن از جوانان روستا در سال ۱۳۵۷ در مسجد تاسیس شد که چند نفر از آن جوانان وقت از جمله علیرضا نقی و محسن کافی موسوی به فیض شهادت رسیدند و این کتابخانه با گسترش بیشتر تاکنون مشغول به فعالیت است.

فعالیتهایی همچون نوارخانه، کلاس قرآن، پخش فیلم در مسجد  و کتابخانه انجام می شد و پس از تاسیس کانون های فرهنگی هنری مسجد این کتابخانه مردم نهاد و زیر نظر کانون فرهنگی هنری مسجد جامع جلال آباد فعالیت می کند.

نوارخانه دارای تعداد زیادی حلقه نوار مذهبی، سیاسی، سخنرانی مربوط به علما و روحانیون از قبیل امام خمینی (ره) و تلاوت قرآن مجید و نوارهای آموزشی از جمله زبان انگلیسی است بود.

از دهه‌چهلی‌ها تا دهه نودی‌ها؛مشتری پروپاقرص یک کتابخانه مسجدی

استقرار کتابخانه در مجتمع ولیعصر(عج)

ابراهیمی با بیان اینکه با تامین کتاب‌های بیشتر و قفسه بندی و سازماندهی کتابخانه حضرت قائم‌(عج) جانی دوباره گرفت متذکر شد: سال‌ها پیش به همت خیرین نیکوکار زمینی در مجاورت مسجد با زیر بنای ۱۵۰۰ متر تهیه و زیرساخت های اولیه آن انجام شد ولی با کمبود اعتبار روبرو شد و پس از وقفه ای سرانجام با همکاری و مشارکت دهیاری این ساختمان در سه طبقه به بهره برداری رسید و اکنون مجتمع ولی عصر در سه طبقه فعالیت می کند که طبقه اول سالن آمفی تئاتر به صورت مشترک بین کانون و دهیاری، طبقه دوم دهیاری و طبقه سوم کتابخانه و کانون فرهنگی هنری است.

مدیر کتابخانه کانون فرهنگی‌هنری حضرت قائم(عج) جلال آباد ادامه داد: بیش از ۴۵۰۰ جلد در کتابخانه موجود است که برخی کتاب ها نفیس و قدیمی و اهدایی هستند که دستخط همان جوانان موسس کتابخانه اولیه که به شهادت رسیدند در صفحات اول کتاب‌ها وجود دارد.

وی اضافه کرد: بیشتر کتاب هایمان به‌روز است و تا حدودی نیاز مخاطبان را رفع می کند ولی هنوز به کتاب های به روز و جدید بیشتری نیاز داریم.

ابراهیمی با اشاره به اینکه اکنون ۵۸۷ نفر عضو کتابخانه جلال آباد هستند، افزود: طرح پیوند مسجد، مدرسه و کتابخانه، طرح عضویت رایگان به مناسبت های مختلف موجب افزایش عضویت در کتابخانه شد.

از دهه‌چهلی‌ها تا دهه نودی‌ها؛مشتری پروپاقرص یک کتابخانه مسجدی

برپایی جلسات کتاب خوانی حلقه مادران دانا

وی بیان کرد: از جمله فعالیت های کتابخانه این روستا برگزاری جلسات کتاب خوانی حلقه مادران دانا به صورت هفتگی که الان دومین سال متوالی برگزار می شود، برگزاری کارگاه های کتابخوانی مادر و فرزند در طول سال، برگزاری حلقه های کتابخوانی ویژه نوجوانان دختر و پسر در طول سال، برگزاری کارگاه های مهارت افزایی همراه با کتابخوانی، ساخت کاردستی، روزنامه دیواری، چیستان گویی، قصه گویی، گلدوزی است.

از دهه‌چهلی‌ها تا دهه نودی‌ها؛مشتری پروپاقرص یک کتابخانه مسجدی

ابراهیمی ادامه داد: تولید محتوا و معرفی کتاب ویژه نوجوانان و بزرگسالان، برگزاری جشن های اعیاد، بزرگداشت بزرگان ایرانی، بزرگداشت شعرا، محفل شعر، طرح همیار کتاب ویژه نوجوانان و مهارت افزایی جهت شغل کتابداری، طرح پیوند مدرسه، پیش دبستانی، کتابخانه، بازدید از کتابخانه، کارگاه های کتابخوانی ویژه پایه های اول تا ششم در کتابخانه، طرح خبرنگار کتابخانه ویژه نوجوانان، طرح اهدای کتاب، طرح کتابخوانی برخط آفاق به صورت مجازی هفتگی، طرح خوانش کتاب ویژه نوجوانان، مسابقات کتابخوانی و مسابقات هفتگی از فعالیت های کتابخانه حضرت قائم‌(عج) جلال آباد است.

ابراهیمی یادآور شد: طرح کتابخانه برخط که شب های جمعه در فضای مجازی برای مخاطبان بارگزاری می‌شود با استقبال خوبی روبرو شده است.

از دهه‌چهلی‌ها تا دهه نودی‌ها؛مشتری پروپاقرص یک کتابخانه مسجدی

گفتنی است، روستای جلال‌آباد از توابع بخش مرکزی شهرستان و نزدیک‌ترین روستا به شهر نجف‌آباد است و ۶۵۰۰ نفر جمعیت دارد.

از دهه‌چهلی‌ها تا دهه نودی‌ها؛مشتری پروپاقرص یک کتابخانه مسجدی